26 декември, 2009

Готови за зимата в София

През последната седмица всеки път като излизах навън си задавах въпроса: Колко време е нужно на софийските кметове, за да разберат какво значи зима, сняг и как се посреща подобна природна аномалия?

Зимата е нещо ужасно стряскащо и изненадващо. Идва винаги когато си иска и сняг пада когато най-малко го очакваме. Подобно нещо никога не може да се появи в прогнозите за времето, там се предсказва само слънцето и покачването на температурите. И после - като падне сняг се оказва такава изненада, че на софийската управа обикновено й трябва поне седмица за да се окопити. Дотогава вече Пирогов е пълен с пребили се от пързаляне хорица (това, разбира се, с цел да има храна и за лекарите по празниците и да не скучаят), затова този страховит феномен, наречен сезон е едно от най-неприятните неща за софиянеца.

Снегът и ледът са част от аномалията "зима" (разбира се и това е винаги изненадващо). Обикновено обаче не са очаквани и когато падне сняг, във вестниците основните заглавия са как снегът изненадал България и всички пътно-транспортни средства са блокирани. Никога не се взимат мерки като посипване със сол или почистване на тротоарите, защото никога не се знае кога може да падне сняг и още по-малко кога той би преминал в лед или киша. При положение, че не може да се предположи когато падналият сняг се трансформира в лед, винаги е по-добре да се изчака и процеса да се наблюдава отстрани. Затова и тротоарите си остават затрупани, а софиянци се превръщат в опитни зайчета за пореден път. Да видим колко ще издържат да се пързалят по улиците.

Най-забавен и изненадващ се оказва и трафикът по време на бедствието. Задължително задръстванията са ежедневни и не се влияят от време на деня. Разбира се, причината отново е изнендващия сняг и още по-изненадващото му задържането на земната повърхност. Може би общината се надява, че той някак си ще се изпари от само себе си, ден след като се е натрупал и не си струва да се взимат допълнителни мерки за неговото отстраняване.

Госпожата кмет се похвали предварително, че столицата е готова за падането на сняг, но видите ли как изглежда едно от най-посещаваните места в София седмица след като е паднал първия изненадващ сняг за тази зима.


НДК по Коледа


да се разхождаш из София през зимата е удоволствие

09 декември, 2009

Откакто полиците вървят с картовите ви сметки...

...или как попаднахме на поредната измама в банковата сфера. Поне този път спряна навреме.


Няма да споменаваме имена, за да няма засегнати и набедени - просто ще споменем и напомним за някои права на българския гражданин, начело с това да бъде информиран и да не бъде лъган и изнудван.


Ако сте искали досега да си направите картова сметка (дебитна/кредитна), или да ползвате овърдрафт и са ви казали, че за целта трябва задължително да си направите застрахователна полица или друга подобна - да знаете, че са ви излъгали. Такова нещо няма, това може да са ви го казали недобронамерени служители (двойни агенти) в някоя банка, които гледат на вас като на поредната попова лъжичка.

Наскоро попаднахме на подобен служител на софийска банка, който се оказа доста обигран в измамите си. В последствие се оказа, че една малка грешка може да ти струва не само работното място, но и цялата кариера.
Стана ясно, че схемата е доста разпространена - не добре информираният клиент (обикновено млад и зелен в техните очи) иска например да си издаде дебитна или кредитна карта. Служителят ти обяснява, че е задължително (или ако имате късмет - желателно) да си направите и новата страхотна и уникална застрахователна полица, в която да наливате сумичка всеки месец и след 20 години (живот и здраве) те ще ви се върнат и ще живеете с тях щастливо и охолно до края на живота си.

Това - само в приказките. И при минимална инфлация пак ще сте назад, още повече, че и никой не ви обяснява за изчисляването на парите във времето. Ако сега 20,000 евро биха значели нещо за вас, то след 20 години може да не можете да изкарате и месец с тази сумичка.

Да обобщим, в случай че нещо не е станало ясно:
- По-добре обмислете преди да се ангажирате с договори - ако не сте запознати вие самите, винаги се консултирайте с някого.
- Недейте да инвестирате в пенсионни полици, които трябва да ви хранят на стари години. По-добре инвестирайте в собствен бизнес, който да ви храни днес И на стари години.
- Една услуга на банката не ви задължава да ползвате втора, трета - някои служители изкарват луди пари от вас, затова внимавайте да не ви лъжат.
- Ако хванете някого в измама, не му прощавайте. Ще излъже много хора след вас...

;)