25 юни, 2009

Срок на годност 3 минути

Това ми звучи адски подходящо като характеристика на храната, която си взимаме в ресторантите за бързо хапване - едни картофки оттам могат да станат на гума, ако не я сдъвчеш до 3 минути след като са я дръпнали от фритюрника.
Обаче на практика на мен това ми звучи направо като определение за живота сега. Всичко, което получаваш ли има такъв срок - ако не го изконсумираш на минутата, губиш възможността да му се насладиш изобщо и безвъзвратно...
Ами да - като се замислиш, кое в модерния свят има по-дълъг срок на годност? Парите? Точно обратното - те са най-нетрайното и ако не ги обърнеш в нещо на секундата, рискуваш да загубиш много повече, отколкото предполагаш. Храната? Е, за нея вече говорихме - най-яркият пример за съвременната култура в готвенето. Времето е пари, няма време за бавно хранене.
Животът? Дали и него трябва да консумираш сега, за да не изпуснеш нещо или да мислиш трезво за бъдещето, да го подсигуриш както можеш.. Имам усещането, че точно този въпрос е вълнувал не само сегашното поколение 3.0. Но е факт, че днес животът е толкова забързан, интензивен, информацията се разпространява толкова бързо, че всяка минута е важна. И животът минава бързо.. живеем в интересни времена, най-сладкото проклятие. На което обаче ще се наслади този, който иска да вземе повече от живота. И да го консумира сега, защото след 3 минути няма да е същото..!

Няма коментари:

Публикуване на коментар