10 януари, 2010

По следите на Софийската велоалея

Да си велосипедист в София е нов вид екстремен спорт. Преди година и половина си купих колело и повече от половината ми познати излязоха с единна реакция от типа: Леле, ама как ще караш в София? То си е опасно!
Оказаха се прави, но аз не се предадох толкова лесно. Измислих си маршрути, по които да карам минимално в пешеходни зони и сред коли. Оказа се, обаче, че имало и едно чудо наречено велоалея. И попадайки на една от най-забележителните от тях, нямаше как да не направя малко снимки, които да покажат доколко сериозно се е погрижила общината за въпросната алея:


Така изглежда алеята през по-голямата част от своето съществуване. Не знам как обаче тези дами ще се разминат с евентуален колоездач. А може би такъв не минава понеже всички са се осведомили за трудностите, които биха преживели, ако решат да минат оттук.


На тази снимка се вижда обаче, че тук художниците на двете линийки са се съобразили с препятствието "билборд" и пътечката леко го заобикаля. Добре, че е начертано, че в противен случай заблуденият колоездач можеше да мине през него...


Хм, тук не са му начертали как да заобиколи вечно паркираните автомобили. Колоездачът няма друг избор - ако иска да следва предначертания му път, трябва гръмко да се забие в автомобила и да се моли паркираният да е тип "трабант а.к.а. картон" и последиците да не са тотална липса на колело. Или поне да се измъкне с леки охлузвания.


Ако велосипедистът е оцелял след последния удар, тук вече няма шанс. Освен ако е ултра слаб и успее да се промъкне през малката цепнатина, която велоалеята представлява в този участък.

След него тя рязко свършва в големия булевард. Търсих дълго време накъде би трябвало да продължи колоездаческия ми маршрут, но не намерих нищо. Изглежда имам две опции - да захвърля колелото си тук (или поне това, което е останало от него), или да продължа напред с риск да ме блъсне ядосан шофьор на автомобил, или пък да ме напсува някой бесен пешеходец. Да си призная, никоя от алтернативите не ми допадна - затова продължих пеш...


Но нека не оставяме читателя с негативни впечатления, нека добавим и една снимка на една близко до перфектна велоалея, която си е баш в София. Една от последните в хронологичен аспект, което ни дава надежда, че парадокси като показаните по-горе няма да се случват занапред. Естествено, времето ще покаже...

3 коментара:

  1. хахах, вчера в един блог гледах подобна на първата снимка :) хубава статия...

    майк

    ОтговорИзтриване
  2. като нищо... то си е за снимане тая гледка.

    Мерси!! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте,

    Дали мога да използвам снимката http://4.bp.blogspot.com/_oastgw8ZOys/S0ovXX1ik-I/AAAAAAAAAM0/lMaLVq_WJx8/s320/e-DSC01874.JPG за един мой блог пост по подобна тема? Става въпрос за представяне на тази инициатива:

    http://www.facebook.com/event.php?eid=202732523111625

    Благодаря Ви предварително!

    С уважение,
    Бойко Благоев
    boikoblagoev@gmail.com

    ОтговорИзтриване