09 януари, 2012

пържени картофки: къде в София?

Пържените картофки: абсолютна класика. Сигурно всеки си мисли, че е елементарно да се приготвят, но наистина хубавите такива са плод на изключително майсторство. Има няколко основни параметъра, които ги правят добри. И няколко, които не ги правят добри...
+ домашни са, демек от градината;
+ нарязани са непосредствено преди да се изпържат;
+ пържат се в тиган, не във фритюрник или подобно животно;
+ пържат се в олио, което не е използвано за предишно пържило, или по-лошо - за кюфтета или друго подобно...
+ има един приятен трик: след като се извадят се слагат в купа покрита със салфетка. Тя дръпва най-вредната мазнина, без да ги изсушава.
- бланширани картофи от пликче;
- замразени... ужас!
- фритюрник със стара мазнина...
- недопържени и леко влажни
- ужасно мазни... 


Фаворити (освен приготвените от мама или вкъщи):
1. Жадната Ламя - най-добрите картофки в София. Отговарят на всички плюсове по-горе и честно казано не мога да се сетя за по-добри картофки. Доста често ходя специално там да се "надумкам" с картофки със сирене.
2. МОТТО - там картофките вървят с едни наденички, но няма да ви откажат просто порцийка картофки. Не знам как ги правят, навярно във фритюрник, но резултатът е добър: супер тънки, леко хрупкави и идеално запържени. В комбинация със сосове от майонеза, кетчуп и горчица.
3. Скара бар - макар скарата, кюфтаците и компания да са силата на това заведение, картофките им определено не са за пренебрегване. А и си вървят като гарнитурка, така че надали ще се лишите от тяхната компания.
4. Made in home - както всичко в менюто, така и картофките се доближават максимално до приготвените вкъщи. То само като ги погледне човек, и му става мило на душата!

Bon appetit!

3 коментара:

  1. Жадната Ламя :)
    И името е win - ще се посети това заведение

    ОтговорИзтриване
  2. Съществува откакто се помня. Уникално място.
    Но е малко скъпичко.

    ОтговорИзтриване
  3. Thirsty Dragon torture children for fun
    I used to trust their kitchen, as being good quality, not too spicy, and best for children, and I used to bring my grandson there often. They made a joke yesterday with my three and a half years old, and not yet talking, grandson – hey sent him meatballs with more black pepper than meat, and with chips with chilies. After a single bite, his mouth kept burning and he kept crying until 4 this morning, and he can no longer eat anything else.

    ОтговорИзтриване