19 август, 2012

Костенец след прехода

Накратко за локацията: 74 км от София (предимно по магистрала Тракия), около 700 м. надморска височина, хипертермални минерални извори с температура 46-73 градуса. В миналото е бил курорт, който е дал надежда на местното население за голямо развитие, но днес къщите за гости стоят празни.

Как изглежда днес курортът...


Преди 5 години известният басейн с минерална вода все още работеше. 

Табелката на входа на басейн Вили Костенец все още стои.


Басейнът се намира сгушен между зелените склонове на Рила и изключително разнообразна иглолистна и широколистна растителност. През лятото дневната температура трудно стига 30 градуса, а вечерите са меки и прохладни.

Банята с минерални извори също е оставена да се разрушава.


Градината на банята разполага с малък парк и преди е имало заведения за храни и напитки.


Срещу банята се намира разрушен главен вход вероятно на резиденция или голяма вила.


Макар и пустеещи, някои от вилите все още не са напълно разрушени и могат да се спасят. Тази изоставена къща стои с широко отворени врати и прозорци.


Преди промените, Горското стопанство е щяло да се мести в нова, по-голяма сграда. Строежът й, обаче, е стигнал дотук. 


Според местните, община Костенец от години не гласува бюджети за реновиране на туристическите обекти и бани; единствената следа от грижа за туризма е видимо архаичният уебсайт за Туризъм в Костенец.


Контрастът: две вили в еднакъв статдий на разрушение. Тази от дясно е реновирана от частни наследници, а тази от ляво - разрушена.


Изглед към с. Костенец от параклиса Успение Богородично.


1 коментар:

  1. Много тъжно!!!Пред очите ми се разруши тази община Костенец.Не заслужават хората там подобна участ,а именно да бъдат прогонени в големите градове.

    ОтговорИзтриване