31 май, 2010

За пепеляшките в България

След като установи, че сме "деца на Мола", Дойче Веле откри и коя е мечтата на всеки български тийнейджър. Попаднах на поредната публикация по повод цитат от известната немска медиа Скъпи балове в бедна България и не се сдържах да не я споделя.

И аз наскоро се оказах част от абитуриентски бал. Докато снимах се нагледах да доста интересни вариации на пепеляшки. Едно доста атрактивно момиче (всъщност изглеждаше по-скоро като 26-годишна жена) се беше пременило в розова дантела (не рокля) с високи розови кокили от плат и купища цвекета по старателно боядисаната и накъдрена главица. Срещу нея се зададе нейният учител и като я видя възкликна: "Сладурче!" и я прегърна бащински.

Лъскавите автомобили пристигаха на талази - хамъри, джипове, кабрио - всичко лъщеше и крещеше от лукс. Абитуриентите изживяваха мечтата на ученическите си години - да бъдат част от лукса, независимо на каква цена за техните семейства и родители. Разбира се, че не всички са така. Но този тип са толкова много и така преобладават, че го отразиха чак в Германия.

Традицията повелява да се носи само най-скъпото, тиквата да е абсолютен хит сред новите и скъпи коли, пепеляшката да е гримирана достатъчно за да се забележи на снимките после и тен да има; задължително да се иде в Най клуб и да се изпие завидно количество уиски. "Неразделният клас" не е това, което беше. :)

...

1 коментар: