09 декември, 2009

Откакто полиците вървят с картовите ви сметки...

...или как попаднахме на поредната измама в банковата сфера. Поне този път спряна навреме.


Няма да споменаваме имена, за да няма засегнати и набедени - просто ще споменем и напомним за някои права на българския гражданин, начело с това да бъде информиран и да не бъде лъган и изнудван.


Ако сте искали досега да си направите картова сметка (дебитна/кредитна), или да ползвате овърдрафт и са ви казали, че за целта трябва задължително да си направите застрахователна полица или друга подобна - да знаете, че са ви излъгали. Такова нещо няма, това може да са ви го казали недобронамерени служители (двойни агенти) в някоя банка, които гледат на вас като на поредната попова лъжичка.

Наскоро попаднахме на подобен служител на софийска банка, който се оказа доста обигран в измамите си. В последствие се оказа, че една малка грешка може да ти струва не само работното място, но и цялата кариера.
Стана ясно, че схемата е доста разпространена - не добре информираният клиент (обикновено млад и зелен в техните очи) иска например да си издаде дебитна или кредитна карта. Служителят ти обяснява, че е задължително (или ако имате късмет - желателно) да си направите и новата страхотна и уникална застрахователна полица, в която да наливате сумичка всеки месец и след 20 години (живот и здраве) те ще ви се върнат и ще живеете с тях щастливо и охолно до края на живота си.

Това - само в приказките. И при минимална инфлация пак ще сте назад, още повече, че и никой не ви обяснява за изчисляването на парите във времето. Ако сега 20,000 евро биха значели нещо за вас, то след 20 години може да не можете да изкарате и месец с тази сумичка.

Да обобщим, в случай че нещо не е станало ясно:
- По-добре обмислете преди да се ангажирате с договори - ако не сте запознати вие самите, винаги се консултирайте с някого.
- Недейте да инвестирате в пенсионни полици, които трябва да ви хранят на стари години. По-добре инвестирайте в собствен бизнес, който да ви храни днес И на стари години.
- Една услуга на банката не ви задължава да ползвате втора, трета - някои служители изкарват луди пари от вас, затова внимавайте да не ви лъжат.
- Ако хванете някого в измама, не му прощавайте. Ще излъже много хора след вас...

;)

1 коментар:

  1. Идеята е че много хора в момента са уязвими и затова се за захващат за какво ли не. Радвам се, че измамника/цата е хванат в крачка! Дано се случва по-често и да има възмездие.

    ОтговорИзтриване