01 юли, 2009

Следизборно, предизборно...

Малко досадна и адски натежала тема се оказаха изборите това лято. Може би защото по незнайни прични ги направиха на два пъти, та сега освен че се изхарчи двойно от държавните бюджети за подготовката им, нас ни тормозят, агитират, заливат с всякакви предизборни простотии също на два пъти.
Но си е факт, че изборите за европарламента се оказаха чиста проба репетиция за парламентарните. Първо, че който изобщо прояви някакъв интерес и се вдигна до секциите (с нови номера ?!) да гласува, го направи на база политическа ориентация и слабо с оглед на личностните качества на кандидатите. Второ, клипчетата, рекламите и брошурките още оттогава наподобяваха реклами боядисани в различни цветове в зависимост от политическата ориентация. Не знам изобщо какъв процент от хората (особено в по-малките градове и в селата) изобщо разбраха, че не гласуват за определена партия, а за това кой точно ще бъде наш пратеник в Европейския парламент.
Но това вече мина и замина - по български на народът не му пука вече от доста години, писна му да се джуркат едни и същи лица, кои пребоядисани, кои не. Общо взето едно и също.

Малко по-интересно е положението с агитацията за изборите в неделя. Сигурно защото тук вече става дума затова кой ще постави новите (стари) министри и кои ще са точно те. Няма какво да го овъртаме, резултатът е доста добре прогнозим - ГЕРБ тотално водят по всички параграфи, не само в София, но и в цялата страна. Няма лошо - явно народът отчаяно иска да види нови лица в управлението, а силният образ на бате Бойко от няколко години му се нрави. Хубавото е, че той засега поддържа дясната идея - хубаво, защото само тя може да ни отведе там, където искаме по-добро бъдеще, по-свободно практикуване на професия, работа и свободни пътища до Европа (буквално и преносно). Лошото идва обаче, че не можем да сме сигурни доколко на практика тези негови похвати ще се окажат десни. Начело на България този път ще застанат бивши ченгета, което е малко плашещо. Но хората явно не са уплашени от този факт и маса народ ще иде да гласува за него.
Не мога да подмина и уникалния клип на Коалиция за България, който е направо стресиращ. Ако не бяха написали накрая, че са те, щях да си помисля че това видео е подготвено от някакви страшни врагове на Костов и Борисов, които едва ли не ги искат мъртви... Страхотен похват за агитация, няма що. На българина не му ли писна да ходи да гласува "против" някой. Аз лично не гласувам така, за щастие. Но много много българи са принудени да го правят от години. Тук е въпросът, защо по дяволите толкова много хора не намират своя избор в това, което им се предлага? Та, затова тези досадни, остарели леви похвати да се агитират хората срещу някого са ми дошли до гуша. Пълна боза!
Силно впечатление за активността в Интернет пространството и особено начина, по който го използват за агитация, ми направиха от Синята коалиция. И не го казвам, защото по принцип ги подкрепям по една или друга причина. Казвам го, защото е факт. Изключително интерактивна кампания - рядко можеш да се почувстваш толкова близо до политика и да имаш реално внимание от него. А тук говорим именно затова - говорим за групи във FaceBook, множество статии в социални мрежи като Svejo.net, даже уникален сайт Otgovori.eu, където всякакви отговори получават лично отговор със заснето клипче... Доста добре - точно в мрежата се намира една голяма целева група от млади и интелигентни хора, които би трябвало да (и дано) са бъдещето на България.
Честно казано не мисля да включвам в резюмето на предизборните агитации НДСВ, защото те са едно истинско разочарование за мен във всяко едно отношение. Факт е, че никога не съм и залагала на тях, но пък го направиха много хора. Чудя се, дали те се чувстват педадени.. За Атаки, Лидери и подобни гръмки имена, които някак не ми звучат като имена на партии, пък няма какво да кажа освен - събрано от кол и въже.. Тя политиката си ни е като от кол и въже, пълна трагедия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар